woensdag 22 oktober 2014

Bart Peeters – Op de groei (try out – Den Egger – Scherpenheuvel)



Hoe kan je pas genietend luisteren naar een artiest of groep?
Wat voor een mens is hij?
Wat is de muziekstijl?
Welke boodschappen zitten verscholen in de liedjes?

De artiest
Bart Peeters is afkomstig uit Mortsel. Hij is geboren op 30 november 1959. Hij is een echte artiest. Enkele van zijn kunsten zijn zingen, drummen, gitaar spelen, presenteren en acteren. Hij studeerde Germaanse filologie en theaterwetenschappen. Daar kwam hij in contact met Hugo Matthijsen en Jan Leyers. Zijn eerste optreden was bij Tante Terry op de televisie. Toen nog zwart/wit want er bestond nog geen kleurentelevisie.
Zijn muzikaal talent gebruikte hij in verschillende groepen zoals De Hermannen, Soulsister, The Radio’s en CPEx.  Dat laatste was een fungroepje met Hugo Matthijsen en Ronny Mosuse. Bart is echter moeten stoppen als drummer omdat hij lijdt aan Tinnitus of oorsuizen.
Niet allen op muzikaal vlak speelt hij de pannen van het dak ook op de radio geeft hij het beste van zichzelf. Het Leugenpaleis was een Vlaamse komisch radioprogramma op Studio Brussel dat op zondag werd uitgezonden. Het viel eerst niet in de smaak bij het brede publiek maar omdat de radiobazen het niet eens werden wie hen aan de deur ging zetten, bleven de uitzendingen doorgaan. Later werd het leugenpaleis een cultprogramma. Het had een Leugenpaleis-lied:
"Het... is.... nu.... zondag, zo-zo-zo-zondag!
En we zijn.... goed.... uitgeslapen
en u luistert.... lui-lui-luistert
naar het Leugen-pa-leis!
Jaja! Het Leu-gen-paleiiiiiiiiiiiiiiis!"



In 1999 kwam er een televisiebewerking. Het was een programma dat gevuld was met sketches. Enkele bekendste items waren:
De mannen van de Gamma
De Jos Bosmans Show
Yvonne & Yvette
Clement Peerens


Het optreden
Toevallig had ik van mijn mama een berichtje gekregen dat Bart in het cultureel centrum Den Egger in Scherpenheuvel kwam optreden. De songteksten van Bart kunnen mij wel smaken. De vorige CD, Het beste en tot nog eens, dateerde al van 2011. Bart had een “rustpauze” ingelast en was even uit de spotlichten. Maar nu was hij weer helemaal terug van weggeweest. Het was een Try-out zonder noemenswaardige problemen. De voorstelling was helemaal uitverkocht. Wat me vooral opviel voor het optreden begon, was de diversiteit aan muziekinstrumenten die waren opgesteld. Buiten de klassieke instrumenten stonden er nog bongo’s, pauken, viool, banjo, bandoneon, shekere, djembe’s en een accordeon of trekzak. Met deze instrumenten breng je dan ook geen gewone muziek. Bart nam ons mee door verschillende culturen en verschillende types muziek. Het is zoals hij zelf zei, “Muziek kent geen taal. Als je het wil begrijpen, dan versta je het ook.” Het optreden wordt aan elkaar gepraat met heel mooie bindteksten. Het voelt niet aan als een muziekoptreden maar eerder als een (levens)verhaal van een muzikant.
Wil je graag de sfeer opsnuiven…

De muziek
Wat ik fijn vind aan de muziek van Bart is dat hij speelt met taal. Als ik hem ergens mag categoriseren is het wel bij kleinkunst en protestliedjes. In vele liedjes zit diepgang en een subtiele boodschap genesteld. Hij is een man van de straat. Hij kaart geen grote wereldproblemen aan maar wel de alledaagse pijntjes en klachten zoals scheiding, ouder worden, opvoeding en cafépolitiek, …

De titeltrack van de cd. “Op de groei”
Bart Peeters gaf openlijk toe dat hij niet echt meer altijd mee was met de nieuwste hypes en trends. Deze vaststelling was misschien niet zo goed voor zijn ego, maar het leverde wel een fantastisch mooi en eerlijk nummer op van een vader die lijdzaam moet toekijken hoe zijn kleine meisjes uitgroeien tot dames en stiekem toch nog verlangen naar de tijd dat ze kind waren. De intro was voor Emile Verstraeten op de viool, bijgestaan door een klein beetje accordeon. Maar toen Bart begon te zingen, bleef enkel zijn zachte stem en de klank van de akoestische gitaar over. Voeg bij dit geheel nog een passende intieme belichting en het plaatje was compleet: ontroerend en authentiek. Een melancholisch-blijmoedig lied zoals een zoutzure smaak. Bij het loslaten van zijn dochters bezorgd zijn en toch vertrouwen hebben dat het allemaal wel goed komt. Dat is toch iets wat elke vader of moeder wil.

Bart Peeters - Op de groei

Plots zijn ze geboren
Net tevoren dus nog niet
Je kijkt om en je hebt dochters
Je weet niet wat je ziet

Op een dag kunnen ze spreken
Net tevoren ging dat stroef
Zitten ze vol met meisjesstreken
Dan weer heel blij, dan weer heel droef

Voor je het goed beseft
Staat hun bestaan in volle bloei
Dochters worden dames
Je koopt ze op de groei

Hoe kan ik richting geven
Ik ben zelf een kampioen
In verdwalen in het leven
Dus wat de mama zegt
Dat moeten ze maar doen

Vroeger was een zandbak
Een oneindig paradijs
Nu moet het een tent zijn
En met die tent op wereldreis

Voor je het goed beseft
Staat hun bestaan in volle bloei
Dochters worden dames
Je koopt ze op de groei

Hun smsjes zijn een soort Sanskriet
Ze kijken nooit gewoon TV
Het voordeel van een snapchat snap ik niet
Ik ben al lang niet echt meer mee

Ze praten uren met hun gay best friend
En heel de nacht met een vriendin
En die gast van op tomorrowland
Bleek achteraf toch geen win-win

Voor je het goed beseft
Staat hun bestaan in volle bloei
Dochters worden dames
Je koopt ze op de groei

Lepeltjesgewijs
Je kan blijkbaar meer met lepels dan op het eerste zich lijkt…

De playlist:
Stipjes
Lepeltjesgewijs
De man die nooit meer zong
Mooie dag
Zeester met koffie
Zelden of nooit
Op de groei
Bouchout mijn land
Poolijs
Orka’s zwemen naar Nieuwpoort
Konijneneten
Dan zal ik er zijn
Denk je soms nog aan mij
Dennenlaan
In de plooi
Arme Jeroen
Venus Mars of Pluto
Wat nog komen zou
Messias


Koppeling met PAV
Bart gebruikt in zijn liedjes niet te moeilijke woorden maar speelt met de gangbare spreektaal.  Hij gebruikt wel veel metaforen die als taalstimulans kan gebruikt worden. We kunnen zijn liedjes gebruiken in een motivatiefase om koppelingen te maken met de thema’s, geschiedenis, actualiteit of eigen leefwereld. Enkele andere artiesten die in hun repertoire kleinkunst hebben of sterk zijn met taal: Toon Hermans, Herman van Veen, Zjef Vanuytsel, Ramses Shaffy, Stef Bos, Johan Verminnen, Laïs, Ann Christy en nog vele anderen. 



Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten