woensdag 22 oktober 2014

Knack Historia: De grote zoektocht naar God.

KNACK
Knack is een onderdeel van de Roularta Media Group. Knack is opgericht als tegenhanger van internationale nieuwsmagazines zoals  Time and Newsweek, Der Spiegel, L’Express, Elsevier…

Knack Historia wordt vier keer per jaar gepubliceerd. Hier gaan ze diepgaand in op bepaalde onderwerpen. Het vorige onderwerp was 1914-1918 naar aanleiding van de Groote Oorlog die honderd jaar geleden plaats vond.

De editie van De grote zoektocht naar God heeft ook nog een samenwerking met Knack op School-project. Daar vinden leerkrachten en leerlingen drie keer per jaar educatieve dossiers rond maatschappelijke relevante thema’s. Er is ook een interscholenstrijd waar leerlingen online gedurende twee weken strijden voor een prijzenpot van 35 000 euro en eeuwige roem.

HET BOEK


Door mijn gebrek aan voldoende kennis in verband met de verschillende godsdiensten, trok dit boek mijn aandacht. Het was een kans om me eens te verdiepen in de verschillende godsdiensten en te kijken wat de grote verschillen en gelijkenissen zijn.

Drie religies delen één God. Het jodendom, het christendom en de islam zijn drie takken van eenzelfde boom. Welke waarden delen ze? Knack Historia zoekt de oorsprong, de cultuur en de geschiedenis achter deze drie monotheïstische religies.

Joël De Ceulaer is een journalist bij Knack.

Na de Tweede Wereldoorlog keerden vele het geloof de rug toe. Westerlingen hadden geleerd om zelf de Bijbel te lezen en interpreteren. Mensen komen van de apen en er was niets daartussen. Sinds de aanslagen van 9/11 voeren een aantal nieuwe atheïsten een kruistocht voor het ongeloof. Het is een strijd die je nooit kan winnen. Goede kennis van de grote godsdiensten strekt tot aanbeveling.

“Mensen blijven denken dat religie de leegte is komen opvullen die door het verdwijnen van de grote politieke idealen was geslagen.” Met deze quote verwijst Christian Makarian naar de recente gebeurtenissen na de “Arabische lente”. De Franse journalist en adjunct-hoofdredacteur van het centrumrechtse opinietijdschrift L’Express, drukt ons op het hart dat we ons veel te snel afmaken met clichés en andere vooroordelen. We hebben volgens hem een degelijke basiskennis en een dosis relativeren en feitenonderzoek nodig. De journalisten die het boek samenstelden kozen voor rationeel humanisme. Dit gesteund op recente gespecialiseerde werken over jodendom, christendom en islam. De lezer kan zijn inzicht opbouwen uit en zijn kennis verbreden in verband met de verschillende godsdiensten.
 









In hoofdstuk 1 worden volgende items besproken:

  • de rol van de aartsvader Abraham;
  •  het ontstaan van de Bijbel;
  • de blijde boodschap;
  • de geheimen van de Koran;
  • Jezus en co;
  • de Talmoed;
  • het ware gelaat van Mohammed;
  • de Thora;

De andere hoofdstukken behandelen de hoogtepunten van de godsdiensten, de kunst en de beleving in de 21e eeuw.



Vragen

Welk zijn de grote verschillen en gelijkenissen tussen de verschillende godsdiensten?
Al de monotheïsten delen grote stukken geloof en waarden met elkaar. Vele stukken van de verschillende godsdiensten leunen dicht tegen elkaar. Het ontstaan situeert zich vooral in het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten is heel lang het centrum van de wereld geweest. Verhalen over de aartsvader Abraham en andere sleutelfiguren dateren al van 2000 voor Christus. In het begin werden de verhalen doorverteld van vader op zoon. Het was een zuiver orale cultuur. De mensen waren nomaden en moesten zich verplaatsen om voedsel voor hun gezinnen te zoeken. Joden, christenen en moslims zijn Abrahams kinderen. Voor Abraham verafgoodde de mensheid verschillende goden. God spreekt tot Abraham “Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten en ga naar het land dat ik je zal wijzen. Ik zal je tot een groot volk maken…” Hij gaat op weg naar het land dat deze god aan zijn nakomelingen belooft. Het uitverkoren volk, het volk van de ene god. De verhalen van Abraham worden goed bewaard. Op een periode van 1200 jaar verschillen de bronnen amper van versie. Er ontstaat een nood om de verhalen toch neer te schrijven. Bij deze ontstaat het Oude Testament of ook wel Hebreeuwse Bijbel genoemd. Hebreeuws was de taal van het volk van Abraham. Het is niet echt een boek maar een kleine bibliotheek van verschillende handschriften. Het Oude Testament bestaat uit drie grote delen. De Thora, de vijf boeken van Mozes. (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium) Nevi’iem, de geschriften van de profeten. Het laatste deel is Ketuviem. Dit is een bundel van verschillende handschriften waaronder Psalmen, Spreuken, Hooglied en klaagliederen en andere. Deze drie delen vormen ook het onderdeel van de Tenach wat de bijbel is van het jodendom. Hier vind je al twee strekkingen terug, de Joden en de Katholieken.

Na het Oude Testament komt er ook nog een nieuw boek. De eerste christenen waren ook niet geneigd om alles op te schrijven. Het had toch geen nut want de wereld zou toch vergaan. In de loop van de jaren 70 na Christus schrijven verschillende auteurs aan allerlei teksten. De Kerk heeft daar grondig in geschift met als resultaat Het Nieuwe Testament. Een nieuw geloof staat op. Het christendom gaat over de wandel en het leven van Christus. Het is een “verbond” tussen de mensen en God. Het zijn volgelingen van Christus. Dit wordt vooral verteld door Johannes, Marcus, Mattheus en Lucas. Alles gaat vooral over interpretatie in verband met twisten en tijdsgeest. Het Nieuwe Testament is nog aangevuld met de handelingen van de apostelen en brieven. Het laatste deel is de Openbaring. Alweer een strekking ontdekt…

De enige strekking die ontbreekt is de Islam. In 600 na Christus is er een zekere profeet Mohammed die de stichter is van de Islam. Mohammed was analfabeet. Een keer per jaar gaat hij zich bezinnen op de berg Hira. Daar wordt hij gewekt door de aartsengel Gabriël. Zonder zich voor te stellen doet die hem de eerste verzen van de Koran opzeggen. Koran betekend “opzegging”. Gabriël zegt dat hij de profeet van God is. Na enkele jaren vraagt de engel om de godsdienst in het openbaar te verkondigen. Mekka was op dat moment een draaischijf van kapitaal. Dit kwam hoofdzakelijk door de verafgoding. De nieuwe godsdienst viel dus niet echt in goede aarde. De bestaande orde van notabelen werd ondersteboven gehaald. Hij trekt weg uit Mekka en vestigt zich in Medina. Hij keert daarna terug naar Mekka en verovert dit zonder slag of stoot met 10 000 manschappen. Allah is de enige god, alle andere goden worden verwijderd rond de Kaäba. De stammen moeten zich bekeren en een schatting betalen.
Moslims erkennen het Oude Testament. Het enige echte verwijt dat de Koran tot de joden richt is dat zij de waarheid van Mohameds profetie niet aanvaarden. De Koran roept op om de wet van Mozes, in de Thora, tot in de kleinste voorschriften te respecteren. Je kan dus niet zeggen dat de Koran en de Bijbel niets met elkaar te maken hebben.

“Alles begint met mystiek en eindigt met politiek” Charles Péguy
Christenen hebben zich een centraal gezag gemaakt in het Vaticaan met als hoofd een paus. Moslims hebben dit centrale gezag niet. Hierdoor ontstaan meerdere stromingen omdat verschillende groepen andere interpretaties hebben over de Koranverzen.

Waarom hebben moslims het moeilijk als Mohammed met een gezicht wordt afgebeeld?
In de middeleeuwen werd Mohammed wel afgebeeld....



Bruikbaar binnen PAV?
In klasgesprekken met een gemengde klas kunnen er discussies ontstaan in verband met godsdiensten. Zonder zelf een beetje kennis te hebben van de verschillende geloven kom je in een welles-nietes-conversatie die tot niets leidt.
Leerlingen kunnen ook leren appreciëren wat er in een andere cultuur gebeurt. Ze kunnen met een beetje gezond verstand verbanden leggen tussen de religies en andere ideeën en opvattingen leren accepteren zonder dat ze elkaar in de haren moeten vliegen.
Vele dingen in het leven plakken aan elkaar of zijn nauw verbonden. Wat voor de ene normaal is, is voor de andere vreemd of onlogisch. Door een uitstap naar een moskee, kerk, minaret kunnen de leerlingen zich inleven in de rituelen en gebruiken van andere culturen.

Actua
Er is een tentoonstelling in het MAS over dit onderwerp.
http://www.heiligeplaatsenheiligeboeken.be/nl


Bronnen:










 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten