dinsdag 25 november 2014

Vikingen! In het Gallo-Romeins Museum te Tongeren.



Vragen die ik me stel…
Wie zijn de “Vikingen”?
Ze komen uit het koude noorden. Maar uit welke regio?
Hoe leefden de Vikingen?
Waarom bekijken wij ze als moordzuchtige zeebarbaren?
Hoe konden ze hun weg vinden op een open oceaan?

Tongeren

Tongeren, de oudste stad van België en van onze vriend Ambiorix is weer even in beslag genomen door de Vikingen. Heel even moeten de Eburonen plaatst maken voor een groepje barbaren uit het noorden. 

In de stad kan je nog vele andere bezienswaardigheden bezoeken. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek met haar religieuze schatkamer vol pareltjes en religieuze kunst. Het begijnhof ademt een ingetogen sfeer en rust uit. Tongeren heeft met kasseien geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes en begijnhuisjes. Er is een mooie wandeling uitgestippeld dmv grondtegels. Ze leiden je naar kronkelende straatjes, verborgen pleintjes, groene hoekjes en eeuwenoude omwallingen. Dankzij de mijlpalen ben je zeker dat je geen enkel hoogtepunt mist.
 
Gallo-Romeins Museum
De permanente tentoonstelling schetst het veelzijdige verhaal van de bewoners in de regio van Tongeren. Het behandelt de tijdperiode van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. De objecten zijn sfeervol uitgelicht in strakke en open ruimtes. Ze tonen educatieve films en er staan levensechte figuren, maquettes en animaties. Ze zuigen je mee in een tijdloze ervaring.

In het Gallo-Romeins Museum is er een prachtige tijdelijke tentoonstelling over Vikingen! Ze loopt van 18 oktober 2014 tot 15 maart 2015. Meer dan duizend jaar geleden vertoefden ze al in onze regio. In 881 brachten ze een blitsbezoek aan Tongeren maar ook aan Luik en Maastricht. Al de steden werden in as gelegd. Niet alleen ABBA en IKEA zijn de exportproducten van de Scandinavische landen. Met 500 items uit het koude noorden treden we in de wereld van de Vikingen. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Het Zweeds historisch museum van Stockholm.

Vikingen!
Ik wed er voor dat je denkt dat Vikingen barbaren, piraten en plunderaars zijn… Hun eerste “ontmoeting” met het westen was op 8 juni 793 in Lindisfarne. Het is een eiland in Northumbria en ligt aan de noordoostelijke kust van Engeland. Het was een klooster en dus een gemakkelijk doelwit voor de sterk bewapende Noormannen. De geestelijken werden gedood of meegenomen om later als slaaf verkocht te worden. Alcuinus, een raadgever van Karel de Grote, schreef brieven naar Engeland. Het is niet duidelijk wie achter de raid zat. Vermoedelijk waren het mensen van “Noorse” afkomst, mogelijk ook “Denen” of “Saksen”. De aanval gaf een schokgolf door het christelijke Europa. Dit is het begin van de Vikingtijd. Er waren voordien ook al handelscontacten tussen de Scandinavische volken en het Europese vasteland. Het woord Viking is waarschijnlijk afgeleid van het woord “Viken” wat in fjord, baai, rover of handelaar kan vertaald worden. Op runenschriften komt soms “op Viking” zijn voor. Wat neerkomt dat ze op een handelsreis of een rooftocht zijn. Zelf noemden ze zichzelf geen Viking. In schriftelijke bronnen, die van een latere periode komen, spreekt met wel van een neutralere term “Norraener menn”. Waarschijnlijk gebruikten de mensen gewoon de naam van hun boerderij of dorp.
De Noorse samenleving was overwegend agrarisch. Het speelde zich vooral af op en rond de boerderij of in het dorp. Ze deelden wel dezelfde religieuze opvattingen en mythologische verhalen. Ze spraken dezelfde taal, Oudnoors. Ze gebruiken het Runenschrift maar daar vertel ik later wat meer over. Ze hadden een hoogstaand kunstrepertoire dat regionaal heel wat overeenkomsten vertoonde. Er waren tussen de stammen ook grote verschillen op vlak van decoratie van sierraden, de klederdracht en manier van begraven van hun doden. Het Vikingtijdperk heeft ongeveer 300 jaar geduurd, tot aan de veldslag bij Stamford Bridge in 1066. Daar sneuvelde Harald II, koning van Noorwegen, in een poging om de Engelse troon op te eisen. Op het tapijt van Bayeux staat een stripverhaal afgebeeld over de slag bij Hastings. Die vond een maand na Stamford Brigde plaats. Hierbij trok Willem de Veroveraar, een afstammeling van de Noormannen, aan het langste eind en liet zich tot koning van Engeland kronen. 

Het leven zoals het is… De Vikingen!
Zoals ik al zei bestond de samenleving uit boerengemeenschappen. Er was een maatschappelijke ladder. Ze werden bij hun geboorte gebonden aan hun sociale klasse. Bovenaan stond de elite. Ze leefden op aristocratische manier en bezaten de grootste landerijen. Ze lieten zich aanspreken met hoofdman of koning. Ze lieten zich omringen met een klein legertje vertrouwelingen. Ze pronkten graag met hun status door de mooiste en duurste voorwerpen te laten vervaardigen door de beste vakmensen. En dat waren de Noormannen! Ze bewerkten sierraden, hadden heel goede en moderne wapens, fijne werktuigen. Ze hadden luxueuze schepen, wagens en sleeën met fraai versierd houtsnijwerk.
De vrije mannen waren werkzaam als boer of knecht. Ze waren de ruggengraat van de samenleving. Ze vertegenwoordigden hun familie in het “Ding”. Dat was een volksvergadering die verantwoordelijk was voor het bestuur en de rechtspraak. Als onvrije man kon je je opwerken tot Bryte, een soort beheerder of opzichter. Vikingen waren wel één ras maar hadden geen centraal gezag. Vrouwen zwaaiden thuis (boerderij) de plak. Belangrijke vrouwen tooiden zich met vergulde kledingspelden en kleurrijke kralenkettingen. Ze droegen ook de sleutel van het huis aan hun nek. Ze hadden een symbolische functie als teken van macht over huis en haard. Een bijzondere positie voor de vrouw was weggelegd als ze als völva of vala (stafdraagster) wordt aangeduid. Ze was een zieneres, een soort waarzegster. In trance kon ze in de toekomst kijken. Ze werd niet vereerd maar dwong wel veel respect af.
Deze informatie komt van een gedicht Rigspula uit het poëtische Edda. Het gedicht beschrijft hoe de god Heimdall op zijn wandeling in de mensenwereld drie verschillende typen gezinnen bezoekt. Hij “logeert” drie nachten bij elk paar uit een andere klasse. Na negen maanden is hij drie zonen rijker. Doordat Rig of Heimdall de vader is, wordt aan de sociale structuur van de samenleving een goddelijke legitimiteit gegeven.
Vertier bestond uit muziek gemaakt op fluitje van beenderen of snorrebotjes. Het is een stuk hout of bot met twee gaatjes in. Door de gaatjes stak men een stuk touw en liet het rond zijn as draaien. Dit maakte een heel apart brommend geluid. In graven werden ook restanten van snaarinstrumenten gevonden zoals een lier. Als tijdverblijf speelden de hogere kasten het strategisch spel Hnefatafl.


Wapens
Als vrije mens werd het toegestaan om wapens te dragen. De elite kon zich zwaarden veroorloven. De tweesnijdende slagzwaarden zijn gemaakt uit massief ijzer en eindigden met een knop. De klingen werden stevig gemaakt door het staal van patronen te voorzien. De beste smeden maakten prachtige, kleurrijke torsiepatronen. Op de kling van een Vikingzwaard stond soms de naam van de wapensmid. Ulfbert was één van de bekwaamste en beruchtste smid. De zwaarden waren een gegeerd importproduct uit de Frankische regio. Ze waren vervaardigd uit roestvrijstaal en moesten niet onderdoen aan het hedendaagse staal.
Als beschermkledij droegen de Vikingen een schild en een ijzeren helm. Ze werden gedragen door de hoofdmannen. Armere krijgers moesten het stellen met lederen kappen die minder bescherming boden. Er is echter geen afbeelding op steen, tapijten of inscripties dat erop wijst dat er horens op stonden. Die zijn negen eeuwen later bedacht door de Zweed Gustav Malmström die illustraties plaatste bij het dichtwerk Frithiofs saga. In 1876 werd Der Ring des Nibelungen, een opera van Richard Wagner, voor het eerst opgevoerd. De hoofdrolspeler van de meer dan 15 uur durende opera droeg een gehoornde helm als deel van zijn kostuum. De opera legt verbanden met de Oudnoorse mythologie en Vikingen. De Gjermundbu helm is de enige teruggevonden ijzeren helm. Hij dateert van 970 en is te bezichtigen in het Nationaal Museum van Oslo (Oldsaksamlinga).

Ene God alleen, ene zaligmaker en anders geen
Het geloof bij de Vikingen bestond uit opvattingen en normen. Het stoelde op cultusuitoefening en rituelen. Het is pas veel later neergeschreven in een prozaïsche Edda, een gedichtenbundel van Snorri Struluson. En de poëtische Edda geschreven door IJslandse hoofdman Saemundr Sigfusson. In de teksten vinden we expliciete beschrijvingen van de godenwereld. Ook het ontstaan en de ondergang van de wereld passeren de revue. Het is de mythische wereld waar Tolkien zijn ideeën sprokkelde. In het begin was er niets, het  Ginnungagap. Met aan de uitersten een vuur- en ijsrijk. Toen de twee elkaar troffen, ontstond de reus Ymer. Uit zijn benen werden zijn kinderen geboren. Zijn kleinkinderen, Odin, Vili en Ve doodden Ymer en schiepen de wereld uit zijn lichaam, alsook de andere Oudnoorse goden. De negen werelden werden geschapen. De eerste wereld was Midgaard. Tolkien gebruikte Middle-Earth of Midden Aarden, dit was de wereld van de mensen. Het werd omringd door een oceaan. In het water bevindt zich de verafschuwde Midgaardslang. Ze houdt het heelal bij elkaar door in haar eigen staart te bijten. De goden verblijven in de versterkte burcht Asgaard. Ze is verbonden met een brug Bifröst. In het koude en dorre Jotunheim wonen de reuzen en dwergen. In Asgaard en Midgaard heerst er orde, in Jotunheim wanorde. Er zijn nog verschillende andere werelden zoals Alfheim, Helheim en Nifelheim. De samenhang tussen de werelden wordt gezien als een levensboom, Yggdrasil.

Odin is de slimste en machtigste van alle goden. De naam Odin heet in het Oudgermaans ook wel Wodan. Dit leeft nog verder in onze eigen taal als woensdag. Hij wandelt door de verschillende werelden met zijn staf en achtpotig paard, Sleiper. Hij kan ook de toekomst voorspellen. In de verhalen van Tolkien komt hij op toneel als Gandalf. Odin is getrouwd met Frigg, die het moederschap beschermt. Hij is vader van vele kinderen die hij niet noodzakelijk bij Frigg heeft gemaakt. Thor zijn zoon is gigantisch sterk. Hij draagt een ijzeren handschoen die hem helpt om zijn hamer Mjölner te hanteren. Ook zijn naam komt terug in het Nederlands, donderdag. Balder is de mooiste god en iedereen houdt van hem. Freya, de godin van de liefde en vruchtbaarheid leent haar naam aan de start van het weekend, vrijdag.
Walkuren zijn oorlogsgodinnen in dienst van Odin. Ze rijden over de slagvelden en zoeken naar krijgers die in strijd gaan sneuvelen. De helft mag naar Walhalla gaan en genieten van eten en drank maar de andere helft moet met Freya mee naar haar thuisland Folkfang. Mannen, vrouwen of kinderen die niet sterven op het slagveld maar door ouderdom of ziekte gaan naar de Hel. Dit is zeker één van de redenen waarom de Vikingen toch liever gingen vechten dan thuis te wachten op hun dood. Scandinavië werd in grote maten geïntegreerd in de cultuur van de rest van het continent. Vikingen kwamen al eerder in contact met het christendom tijdens hun handelstochten. Vanuit Angelsaksische en Germaanse streken arriveerden missionarissen. Door de verschillende bekeringsgolven van het christendom verdween het Vikingtijdperk.

Runen
Vikingen zijn mannen van woorden en daden maar niet zozeer van schrijven. Al zijn de runenstenen iconen van de Vikingtijd, de meeste runen werden niet op steen gebeiteld. Ze werden gekrast in hout of berkenbast. Vaak zijn het persoonlijke boodschappen. “Denk aan mij, ik denk aan jou. Hou van mij, ik hou van jou”. Het runenalfabet wordt doorgaans futhark genoemd naar de eerste zes tekens in de rij. Ieder teken heeft een klank en bestond eerst uit 16 runstaven en groeide verder uit tot 33 runentekens. De Vikingen brachten niet alleen veel zilver mee uit hun veroveringstochten maar ook soms nieuwe woorden. Ze hadden voor de nieuw klanken andere runen nodig. Ook onze vriend Tolkien ontwierp voor zijn boek “In de ban van de ring” een eigen runenschrift, de Tolkienrunen. De teksten op runenstenen vormen vaak de vorm van een draak of de Midgaardslang uit de oudnoordse mythologie. Vooral het christelijk geloof maakte gebruik van runen.

Mannen en bootjes
Schepen waren een belangrijk onderdeel in het leven van de Vikingen. Om je van A naar B te begeven in de noorden is de makkelijkste weg de zee. Ze beheersten de zee als geen ander. De schepen werden ook “het paard van de zee” genoemd. Voordat de Vikingen op oorlogspad trokken werden schepen gebruikt voor vervoeren van goederen, visvangst en korte transporten van personen. Wij verwachten de Vikingen met hun snelle oorlogsschepen. Ze waren de snelste en konden het beste manoeuvreren. De snek was een klein schip onder de langschepen. Het kon 30 mensen vervoeren en haalde een snelheid van 15 knopen.
Het Langschip dat gezeild of geroeid kon worden was 4 meter breed en 40 meter lang. Met een topsnelheid van 20 knopen vervoer het ongeveer 100 bemanningsleden. Om de vijand te intimideren werden de schepen voorzien van houtsnijwerken zoals slagen- of drakenkoppen. Waarom werden de Vikingen plots zo agressief? Ze voerden al lang over de Noordzee en Middellandse zee voor hun handelstochten. In het noorden werd plaats voor landbouw schaarser door het toenemen van de populatie. Als oplossing voor hun probleem schakelden ze over naar rooftochten.
Handelaars die terugkeerden van buitenlandse reizen vertelden verhalen over onbewaakte kloosters en steden waar rijkdom voor het rapen lag. In die tijd waren de burchten nog niet voorzien tegen aanvallen uit de zee. De eerste Vikingen reisden vooral oostwaarts richting het huidige Rusland tot over de Wolga. De Noormannen doken op in de Byzantijnse stad Constantinopel. De Noormannen profiteerden optimaal van de politieke situatie en verdeeldheid in West-Europa. Tegelijkertijd wisten de Noormannen hun troeven optimaal uit te spelen. Ze kenden een nauwelijks te stuiten expansiedrang en waren heer en meester op de zee. Normandië, Engeland, Schotland, de Shetlandeilanden en de Hebriden werden ingelijfd. Vanaf 860 koloniseerden ze IJsland en later nog Groenland (986). In 1001 zou Leif Eriksson, de zoon van Erik de Rode, voet aan wal zetten in Newfoundland, het huidige Cananda. Dit is eeuwen voor Christoffel Columbus de kusten van Noord-Amerika betrad. De pogingen om een kolonie te stichten werden in de kiem gesmoord.
De zeelieden in de Vikingtijd waren kundige zeevaarders. Ze beschikten over verschillende navigatiemiddelen. Een zonnesteen is een steen van veldspaat, die de natuurlijke eigenschap bezit om licht te polariseren en te filteren, zodat men ook op een bewolkte dag kan inschatten waar de zon zich bevindt. Een zonneschijf is een navigatiemiddel dat mogelijk in de Vikingtijd al bekend is geweest. Het kan vergeleken worden met een kleine zonnewijzer en bestaat uit een ronde schijf met in het midden een stokje en met rondom een groot aantal inkervingen.

Weetjes
De Vikingen werden gebruikt als bewakers van de byzantijnse keizer in Constantinopel.

Het was de Viking, Leif de gelukkige, die als eerste Amerika betrad en niet Columbus.
Je kan de runentekens lezen van de film Hoe tem je een draak.

De hoorns op de helm van Wickie de Viking zijn historisch niet juist.


Koppeling met PAV
Dit is een deeltje van een geschiedenis die we nog niet kennen. Het draait niet altijd rond Europa, Amerika of de Romeinen. We hebben ook een deel van onze maatschappij te danken aan andere culturen, zoals de Vikingen! Ze hebben een mooie achtergrond die wij door de clichés of foutieve informatie niet zo goed kennen. Met een tentoonstelling zoals in Tongeren krijg je een ander beeld van deze "zeerovers".

Bronnen
Uitstap naar Galloromeinsmuseum Tongeren

Toeristische gids
 
WOUTERS, P., DEMARSIN, B., Vikingen!, Themaboekje, openbaar kunstbezit vlaanderen, Peter Wouters, Gent, 2014, 40 pagina's.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Vikingen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_%28mythisch_wezen%29
http://plazilla.com/page/4295028912/mythologie-van-lord-of-the-rings
http://nl.wikipedia.org/wiki/Der_Ring_des_Nibelungen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vinlandkaart
 
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2123465
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/dezevendedag/EP_141019_DZD?video=1.2123071
http://cobra.be/cm/cobra/videozone/rubriek/kunst-videozone/1.2123454

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/48395-alfheim-de-wereld-van-de-alven.html
http://www.academia.edu/228734/Norse_Elements_in_the_work_of_J.R.R._Tolkien

https://www.youtube.com/watch?v=uXpqgmBS6DM 
https://www.youtube.com/watch?v=gGr52OF4S58 
http://www.youtube.com/watch?v=WQWvSDzdeGA

http://www.museumsyndicate.com/item.php?item=33684
http://www.pinterest.com/explore/vikings/
http://www.pinterest.com/pin/217861700699495405/
http://www.history.com/topics/exploration/vikings-history

https://www.academia.edu/7368701/_ed._Vikingen_Zwolle_Assen_2012_._Internationale_Archeologie_in_het_Drents_Museum_4_

Geen opmerkingen:

Een reactie posten